Rysk journalist skjuten

Anna Politkovskaja, 48, rysk journalist, tvåbarnsmor, har blivit skjuten utanför dörren till sitt hem i Moskva. Politkovskaja blev mest känd för sina böcker och rapporter om läget i Tjetjenien och om Rysslands attityd gentemot tjetjenernas misär.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer uppenbart att Ryssland styrs av en Putin med järnhandskar på händerna. Miljöaktivister, politiskt aktiva journalister, frikyrkor och andra utövare av yttrandefriheten har alltmer fått ge vika från sina ideologiska riktlinjer. Spekulationer kring Politkovskajas död finns ju, men många menar att det inte är orimligt att påstå att Rysslands säkerhetstjänst var inblandad.

Återstår nu för omvärlden att reagera på detta genom att snabbt och ovillkorligt ta avstånd från dylik maktutövning. Finland har i egenskap av ordförandeland för EU speciellt goda möjligheter att uttala sig i den här frågan. Man får hoppas att politikerna inser det och inser att Putin kommer att fortsätta samma hårda linje som tidigare om inte världssamfundet reagerar.

Technorati » , , , , ,
Andra bloggar om » , , , , ,

Annonser

About this entry