Booker-priset utdelat

Vinnaren av det prestigefyllda brittiska Booker-priset var i år något av en underdog som blev nominerad till priset för sin andra roman. Domarnas motivering var samstämmig med tonen i stora delar av den litteratur som skrivs i Europa i dag: enligt huvuddomaren Hermione Lee var det ”the strength of its humanity” som gav den indiska författaren Kiran Desais The Inheritance of Loss den tyngd som domarna sökte efter.  Bland de övriga nominerade kan nämnas Sarah Waters för romanen The Night Watch och Edward St. Aubyn för romanen Mother’s Milk.

The Inheritance of Loss är en roman i kolonialistisk anda, och handlar om människor som befinner i skärningspunkten av den kulturkrock som uppstår när ett västligt land kolonierar ett icke-västligt land och för över sin egen kultur utan tanke på någon slags kontextualisering av den. Länderna i fråga är i denna roman givetvis Storbritannien och Indien. Romanen väcker också aktuella frågor och problemställningar om dagens invandring från Indien till Amerika till liv.

I morgon händer något annat intressant på prisutdelningsfronten: kl. 13 tillkännager Svenska Akademien nobelpristagaren i litteratur. Spännande.

Technorati » , , ,
Andra bloggar om » , , ,

Annonser

About this entry