Orhan Pamuk årets Nobel i litteratur

Svenska Akademien har tillkännagivit att årets Nobelpris i litteratur går till Orhan Pamuk, den turkiske författaren som år 2005 åtalades för sina kontroversiella uttalanden om det armeniska folkmordet och kurdfolkets förhållanden.

Pamuk var en av de tre författare som jag gissade att skulle motta Nobelpriset. Motiveringen till Akademiens val var att Pamuk är en författare ”who in the quest for the melancholic soul of his native city has discovered new symbols for the clash and interlacing of cultures.”

Pamuk förtjänar priset, tycker jag. Hans litteratur är inte bara politisk till sin natur (riktiga hardcore-litteraturvetare kanske hävdar att all litteratur egentligen är det, åtminstone all prosa), utan även poetisk och suggestiv på ett sätt som gör att hans böcker framkallar intresse för själva kontexten runt omkring boken och författaren. Romanen Snö (har du börjat läsa den än, Jimmy?) rekommenderas varmt. Ser fram emot stora upplagor av Pamuks böcker i bokhandlarna under inkommande veckor. Kanske man kan inhandla någon bok som hittills inte varit så tillgänglig. Tyvärr har jag hittills bara sett Snö i hyllorna på bokhandlarna i Helsingfors, men hoppeligen får vi en ändring på det nu.

Tjoho. Nu är jag glad.

Technorati » , , , , ,
Andra bloggar om » , , , , ,

Annonser

About this entry