Den verklige Harold

Filmen Stranger than fiction handlar om Harold Crick, en kille med ett tråkigt liv som en dag börjar höra en röst i sitt huvud. Rösten är så till vida lite annorlunda att den inte säger åt honom att göra något speciellt, utan i stället återberättar den allt som han tar sig för. ”It’s not telling me to do anything.” ”Well what is it doing then?” ”It’s narrating.”

Harold är en romanfigur. Rösten han hör är författarens. Det är riktigt intressant, faktiskt. Kan föra tankarna till hur nära verkligheten står fiktionen eller tvärtom. Ett av mina favoritställen i filmen är när Harold hör berättaren säga orden: ”…that around the corner lied his sudden and apparent death.” Den hittills så tysta och till sina rutiner hängivne mannen blir plötsligt högljudd, impulsiv och till och med passionerad. Scenen som utspelar sig i Harolds hem, efter att han har slagit sönder halva lägenheten och uppgivet sätter sig framför spegeln, är rörande. Förhållandet till anarkistbagaren Ana (spelad av Maggie Gyllenthaal) ger honom en gnista, och den verklige Harold visar sig vara mer passionerad än man först trott.

Emma Thompson gör en kusligt bra roll som neurotisk författare, och Dustin Hoffman spelar litteraturprofessor. Will Ferrell spelar Harold Crick.

Technorati » ,
Andra bloggar om » ,

Annonser

About this entry