Att övervinna polariseringen

Jag höll ett föredrag om Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött i dag, och tog avstamp i begreppet domänkonflikt. Utan att gå in på detaljer (orkar inte skriva en egentlig recension) tänkte jag återge hur den drivande konflikten i romanen är en polarisering eller dikotomi som ser ut så här:

Svensk kulturdomän — Arabisk/marockansk kulturdomän

Den främsta representanten för den svenska domänen är huvudpersonen Halims pappa, Otman, och den främsta representanten för den arabiska kulturen är den bittra gamla tanten Dalanda, som aktivt propagerar för ovanstående polarisering. Otman däremot har börjat anamma en syn på samhället där dessa bägge kulturdomäner kan närma sig varandra, om inte till och med löpa in i varandra. Halims uppdrag eller utveckling består av att finna en egen stig genom att ta till sig väsentliga, viktiga och grundläggande delar av bägge dessa domäner.

Nåja. Tänkte nu synliggöra en polarisering som har att göra med hur kristendomen portätteras i dagens samhälle:

Liberalt träsk — Fundamentalistiskt träsk

Smickrande, inte sant?

Nu gäller det bara att finna en Halim som kan finna en terräng mellan dessa poler, någon eller många som på samma gång lyckas kontextualisera sin tro (närma sig den omkringliggande kulturen) och plocka fram det väsentliga i tron (lämna gamla stela strukturer bakom sig). Jag tror nämligen att Jesus finns någonstans mitt emellan de här polerna (som kan verka orättvisa och frånstötande men icke desto mindre verkliga och realistiska).

Anyone up for the challenge?

Andra bloggar om » , , , , , ,

Annonser

About this entry