Kriget

Min farmor jobbade vid fronten under en del av finska vinterkriget. Hon var anställd på posten och blev skickad till fältkontoret för att sortera all post som skickades från hemfronten till soldaterna. Farmors bröder slogs i skogarna mot ryssarna som stormade in österifrån.

Här är ett urdrag ur ett häfte med minnen som min farmors bror har skrivit för snart tio år sedan:

Vi kröp framför ryska ställningarna, så small en mina och slet av halva låret på Harry, han var från Borgå, han sa till mig att skära av resten. Det blev snabb reträtt för oss, benet lämnade dit, men Harry hade vi med oss. Hur vi kom med livet i behåll från detta uppdrag är svårt att förstå. […] Den som varit med i kriget och säger att han inte varit rädd han ljuger, för nån sån person finns inte. Rädslan kan vissa dölja bättre än andra, somliga gråter, andra stirrar med blicken och är för rädda för att göra någonting, och vissa får nervsammanbrott.

Det är inte svårt att förstå att ett av de stora teman i den finska litteraturen fortfarande är andra världskriget. Hela landet blev väl mer eller mindre påverkat av det som hände under Rysslands offensiver. Nåja –

Det är iaf. intressant att lyssna till farmor när hon berättar om det hon och hennes bröder varit med om.

Andra bloggar om » , , , ,

Annonser

About this entry