Defoe är Foe, Crusoe är Cruso

J.M. Coetzees Mr. Foe handlar om Susan, som under ett myteri på ett fartyg kastas i havet på en flotte. Hon kommer i land på Robinson Crusoes ö. Men i den här boken heter han Cruso. På ön finns naturligtvis även Fredag, som här är en tragisk och stum karaktär. Som det nu går blir Cruso, Susan och Fredag räddade av ett fartyg och Cruso dör precis innan de når England.
Det som är sådär spontant intressant är att denne Susan blir den som gör herr Foe (som då alltså är en fiktiv version av författaren Daniel Defoe) uppmärksam på hela storyn om Cruso. Han kunde inte ha skrivit boken utan hennes berättelse. Hur gick det då till i verkligheten? Robinson Crusoe lär vara inspirerad av verkliga händelser, nämligen skotten Alexander Selkirks fem år på en öde ö utanför Chile. Men Coetzee vill genom Susan väva ihop fiktion och verklighet, saga och liv. Kanske har Cruso funnits på riktigt. Kanske fanns det verkligen någon Robinson som dog i en Susans famn på en båt, och kanske Defoe verkligen fick tag på några brev från en okänd kvinna som påstod sig ha hand om en stum kannibalslav och skrev sedan en bok om det?

Nåja. Det är lite kul när författare stiger in i andra författares böcker och rör om lite grann.

Visste ni förresten att Defoes roman av vissa anses vara den första engelska romanen och att hela titeln på Robinson Crusoe lyder som följer:

The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver’d by Pirates. Written by Himself.

Andra bloggar om » , , , , ,

Annonser

About this entry