Vernon God Little #2

Vill skriva en bloggpost till om Vernon God Little, det blev en så pass grym läsupplevelse. Till att börja med är DBC ”Dirty But Clean” Pierre en skicklig stilist. Han bjuder på ett nyskapande språk med många nyanser. Språket känns trovärdigt, precis som om en femtonåring hade skrivit det. Skildringen av vuxen desillusionering och själslig matthet är bull’s eye.

Vernon Little blir alltså anklagad för att ha medverkat i ett mord på sexton av sina skolkompisar. Jesus Navarro, bögen, mexaren, Vernons bästa vän, är den som utfört dådet. Efter att Vernon blir dragen till förhör blir han rädd och sticker på en roadtrip mot Mexiko. Under tiden sker det en massa mord i Texas som Vernon Little självklart blir anklagad för, eftersom alla redan anser honom skyldig till massmorden på skolan. Överallt ploppar det upp vittnen som placerar Vernon på platsen för morden, och till slut dras han till domstol för trettiofyra mord.

Boken är en skildring av hur det finns utstötningsmekanismer i samhället, skolan, familjen, som driver bort dem som inte passar in. Jesus passar inte in. Vernon Little passar inte in. Pierre skildrar också ett domstolssystem som inte är baserat på sanningen, utan på retoriska formuleringar och kluriga resonemang. Vernon Little blir dömd utan några egentliga bevis mot honom. Det enda som stämmer är att han kom in i skolan när morden tog plats, och att han inte direkt från början lyckades göra klart för polisofficerarna att han var oskyldig. Det finns ett vittne till att han inte är skyldig, Mr. Nuckles, Vernons lärare, som är helt bortkollrad i skallen. När han kallas in till domstolen lyckas åklagaren till den grad förvirra honom att vittnesbördet verkar vara ett bestyrkande av Vernon skuld.

Medierna får sig en rejäl dänga. Ska inte säga så mycket mera om det. Men det är riktigt upprörande att läsa, även om man vet att det är fiktion.

Det går sedan som det går, ska inte avslöja slutet, men jag ska i alla fall säga att det här är den första bok på länge som fått mig att bli arg, frustrerad, glad och pirrig på samma gång. Vid ett skede hoppade jag upp ur stolen och ropade till av iver. Bra läsning. Rekommenderas, rekommenderas.

Vernon God Little ISBN: 9150104950 / 91-501-0495-0

Andra bloggar om » , , , , , ,

Annonser

About this entry