Finlandssvensk i Svenska akademien?

Sapristi länkade till en för oss finlandssvenska litteraturfanatiker myyyycket intressant artikel på Kristianstadsbladets nätsida.

I den föreslås nämligen att en finlandssvensk ska få sitta på stol nummer fyra i Svenska Akademien. Argumenten för detta är att det svenska språket (”som bekant”) inte begränsas av landets gränser, och att det i Svenskfinland finns en bred, stor och intressant litteratur som omfattar poesi, prosa och dramatik skriven på svenska. Och kan man som finlandssvensk litteraturstuderande göra annat än att fullständigt hålla med om och understöda detta:

Den finlandssvenska litteraturen glöms ofta bort i den rikssvenska diskussionen, och det skulle radikalt förändra situationen om en författare från denna krets invaldes i akademien.

Jag måste säga att det ibland känns riktigt orättvist att den finlandssvenska litteraturen är så pass marginell och präglad av ett outsiderskap som den tycks vara i Sverige. Det finns 300 000 finlandssvenskar (av vilka kanske 1-2% är intresserad av att köpa finlandssvenska böcker. Det blir 3-6000 människor som eventuellt köper en eller flera böcker av finlandssvenska författare. Och det finns ganska många finlandssvenska författare. Sen finns det ju Kjell Westö och Monika Fagerholm och några till som säljer mer än de andra). Det finns 9 000 000 svenskar (ung.). Varför ska finlandssvenska författare som skriver högklassig litteratur på svenska behöva ha en så liten publik när det bara är ca. 80 km vatten som skiljer oss från den rikssvenska marknaden och publiken?

Det känns väldigt dumt faktiskt.

Så nu ska jag komma med ett förslag. Artikelns skribent föreslår några potentiella namn som kunde duga som medlemmar i akademien. Här är mitt förslag: Merete Mazzarella. Utöver sin professur i Nordisk litteratur i Hfors är hon hedersdoktor i Uppsala, och genom detta känd även för den svenska utbildnings- och litteraturvärlden. Mazzarella har skrivit mycket böcker, forskat och debatterat aktivt (utöver de finlandssvenska medierna syns hon ofta även i Dagens nyheter, Sydsvenska dagbladet och Svenska dagbladet). Hon vore minst lika kompetent för stol # 4 som Märta Tikkanen, Birgitta Boucht eller Claes Andersson, för att nämna några av de namn som föreslås i Kristianstadsbladets artikel.

Vad tycker ni om tanken på en finlandssvensk i Svenska akademien? About time, rättvist? Eller onödigt, idiotiskt, befängt, konstigt?

Andra bloggar om » , , , , , ,
Intressant?

Annonser

About this entry