bin Ladin en modern myt

Osama bin Ladin är en modern myt. Han är en inkarnation av människornas rädslor. Inte den verkliga, fysiska bin Ladin alltså. Men det mediala och politiska porträttet av honom. Det är ganska bisarrt egentligen. Myten om honom fungerar som berättigande av många saker. Politiska beslut (”vi måste göra det här för att fånga bin Ladin!”), mediers värderingar (”det är klart vi skriver om honom, han är en internationell terrorist!”), fördomar (”den här gruppen islamiter kan ha kopplingar till bin Ladin!”), militärt suspekta strategier, ni vet hur det funkar.

Hur mycket inflytande skulle bin Ladin ha om ingen var rädd för honom eller såg honom i alla hörn i alla långa smala turbanbeklädda män i Mellanöstern? Jag bara undrar. Det är kalrt han (och givetvis även alla andra individer som är beredda till drastiska handlingar för sin sak) kan utgöra ett hot, men det verkliga hotet är inte en enskild individ, utan kollektiva mekanismer. Så tror jag, iaf.

Jag har flera gånger funderat på att skriva en samling miniessäer om Moderna myter. Det skulle kunna funka.

Elfte september närmar sig. Gissa hur mycket det kommer att talas om bin Ladin i samband med det? Dessutom lär han ”hålla ett tal” till USA:s befolkning just det datumet. Smart kille. Han funkar lite som Marilyn Manson, ju.

Andra bloggar om » , , , , ,

Annonser

About this entry