Heartlands – Anteckningar från en resa genom USA

Finlandssvenska Nils Erik Forsgårds Heartlands beskriver en resa genom ett land som är flera tidszoner stort, och är fylld av personliga iakttagelser och observationer. En av bokens styrkor är de ständigt återkommande iakttagelserna av det ofta konfliktfyllda förhållandet mellan människors uppfattning om frihet och jämlikhet: hur ska man kunna uppnå någondera (för att inte tala om både och) i ett samhälle där dödsstraff och utrikespolitiska militära aktioner är vardag, och där fattigdomen verkar vara mer utbredd än välståndet?

Forsgård möter författare och akademiker som Noah Chomsky och Daniel Woodrell, men också vardagsamerikaner som är lika aningslösa om Europa och världen som många européer (inklusive mig själv) antagligen är om livet i Amerika. På ett fascinerande sätt visar författaren hur diverst land det är fråga om, och hur mycket kulturen och psykologin kan variera beroende på om man befinner sig i storstäder som New York och St. Louis eller små byar som Cairo eller West Plains.

Heartlands - Anteckningar från en resa genom USA

Varannat kapitel i boken behandlar dödsstraffet ur olika perspektiv, och det är givande att få del av lite bakgrund och statistik om dödsstraffet i USA. Författaren har lyckats gräva fram intressant information. Det är märkligt att läsa om hur vissa amerikanska medborgare som Forsgård har samtalat med verkar veta mindre om dödsstraffet än vad vi vet här i Europa. Till exempel att Timothy McVeigh fortfarande lever och sitter inspärrad i fängelset. Eller att ett livstidsstraff i fängelset kostar staten och delstaten mindre än ett dödsstraff. Vilket alltså inte är fallet.

Nåja. Givande bok. En god kompanjon både vid tekoppskanten och på bussen.

Andra bloggar om: , , , , ,


About this entry