Nya foton av Adolf Hitler som besöker Mannerheim

Iltasanomat skriver i dagens upplaga om ett ovanligt auktionsfynd som gjorts av en finsk kvinna som samlar på krigstida föremål. Det är ett fotoalbum innehållande bl.a. fotografier tagna av Adolf Hitler och Carl Mannerheim under Hitlers besök i Finland på Mannerheims 75-årsdag den 4 juni 1942. Fotografierna är tagna på nära håll och ser arrangerade ut, så fotografen torde ha varit någon som varit med och administrerat Hitlers besök. Experterna bedömer att fotografierna är ett ovanligt fynd som eventuellt kan sprida ljus över omständigheterna kring Hitlers besök i Finland.

Det här är ett av de mest kända och spridda officiella fotografierna av Hitler och Mannerheim, och har alltså ingenting med de nyupptäckta fotografierna att göra. Risto Ryti, Finlands president under den tiden, står längst till höger.

Mannerheim och Hitler

Ganska intressant. Lite märkligt också att fotografierna inte har kommit fram förrän nu. Antagligen har de hamnat i ett dammigt arkiv eller skåp någonstans.

Jag håller fortfarande på att läsa biografin om Eichmann, och köpte nyligen The Age of Extremes av Eric Hobsbawm och planerar att köpa Heather Pringles The Master Plan: Himmler’s Scholars & the Holocaust under bokrean, så allt som berör Hitler och det Tredje riket känns väldigt aktuellt för mig just nu. Så det är lite pirrigt att såna här fotografier dyker upp just nu. Lite kusligt faktiskt…

Andra bloggar om: , , , ,


About this entry