Månpocket ger ut ”Svenska folkets debutroman”

DN skriver om förlaget Månpocket som ska ge ut ”Svenska folkets debutroman”. Det är fråga om projektet ”Ordet är fritt” som kommer att sammanställa en roman av texter, kapitel, som är skrivna av besökarna på projektets hemsida, ordetarfritt.se. Sajten öppnar för allmänheten den 11 februari, och vem som helst får alltså bidra med förslag till hur boken ska utvecklas. Två redaktörer kommer sedan att sålla bland alla bidrag, och kommer att sammanställa dem till en slutgiltig version av boken, som Månpocket sedan kommer att publicera.

Eh.

Kul idé i och för sig, bra med kreativa skrivprojekt, men kanske förstår jag ändå inte riktigt poängen med hela den här grejen? Million Authors Project och andra webbaserade skrivprojekt har hållit på med kollektiva romaner rätt länge redan. Som open source-litteraturprojekt är det rätt roligt, men vad väntar sig förlaget när de går med i ett sådant här projekt? Kommer de att signa nya författare på basen av de kapitel de presterat i Ordet är fritt? Är det bara en publicity stunt? Hur mycket kommer redaktörerna att peta i de inskickade bidragen? Vems roman kommer det här slutligen att vara? Förlagets? ”Sveriges”? Läsarnas? Redaktörernas?

Men min invändning är inte så övertygad. Jag kommer trots allt nog att vara nyfiken på att läsa den här romanen (som förresten är planerad att skickas till tryckeriet redan i maj. Bara det får mig att tvivla på kvalitén och det litterära värdet i den färdiga texten).

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

About this entry