”I thought Europe was a country” – om amerikanarnas rädsla för kunskap

The Age of American Reason

Susan Jacoby har skrivit boken The Age of American Unreason, som behandlar amerikanarnas (påstådda) rädsla för kunskap. Det är tydligen inte bara George Bush som får dängor i den här boken, som så ofta annars när det är tal om amerikansk dumhet, utan det amerikanska utbildningssystemet och den amerikanska kulturen i stort. Jag är frestad att beställa den här boken GENAST trots att jag inte har råd. Den verkar nämligen väldigt intressant.

Jacoby lär ha reagerat på nedanstående YouTube-klipp och nämnt det som ett exempel på det fenomen av okunskap som hon menar förekommer i Amerika oftare än i andra länder.

Och visst: det är ganska chockerande. ”Hungry? I’ve never heard of it. I’ve heard of Turkey, but…” ”Is France a country?” Ja. Vad ska man säga? Det är skrämmande, på ett sätt. Samtidigt är det i och för sig helt förståeligt att man inte har hört talas om Ungern, och till och med att man inte är säker på om Frankrike är ett land eller inte. Men att ”Europe is a country”… där närmar man sig smärtgränsen.

Skulle det vara fråga om en enskild individ vore det inte så farligt, men är det fråga om en regressiv tendens i hela det amerikanska samhället, som Jacoby väl påstår, är det alarmerande.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


About this entry