Datalingvistisk Typealyzer

Bolaget PRfekt har utvecklat en Typealyzer som analyserar innehållet på bloggar och andra sajter och delar upp dem i olika kategorier enligt ett ”avancerat datalingvistiskt system”. De menar att man genom sina bloggtexter visar upp olika sidor av sig själv åt läsaren, och genom att läsa ens bloggtexter kan man klura ut hurudan person skribenten är. Jag testade med att länka till min blogg och fick resultatet Tänkaren:

De sanna tänkarna i ordets ursprungliga bemärkelse – ständigt sysselsatta med att studera, systematisera och bedöma idéer och möjligheter. Logisk analys av abstrakta idéer är mums för Tänkare! Särskilt de introverta Tänkarna kan ägna så mycket energi åt sina tankar att de helt glömmer bort både världen och den egna kroppen. De utåtriktade är ofta i full färd med att strukturera upp tillvaron eller andra människor istället. Tänkare är också ofta mycket intresserade av ord och språk – mästare på alfapet eller kunskapsspel. Och lika ofta riktigt jobbiga för andra genom att göra hårfin distinktioner mellan ord eller idéer.

Det som framförallt driver Tänkare är möjligheter – de kan därför ofta framstå som lite i det blå eller att tänka ”för mycket”. Vill du få en Tänkares uppmärksamhet – pröva ”hmm… det här var verkligen ett klurigt problem.. eller har du nån smart lösning på det här problemet?.”.

Jag vet dock inte om jag ska gå med på att det här är jag. Men ja – intressant idé trots det. Det är alltid spännande med lingvistiska projekt som körs över internet. Det känns som om språket utvecklas otroligt snabbt på nätet, och om man då analyserar webbinnehållet i jämförelse med traditionella texter, till exempel skoluppgifter, uppsatser, essäer, etc, tror jag att man kan få ganska intressanta resultat. Jag har en känsla av att elever allt mera börjar anse det språkbruk som lärs ut i skolorna som sekundärt i jämförelse med det språkbruk som används på internet och med mobiltelefon. Men jag är ingen lingvist, så jag vet inte.

Vilket resultat får ni om ni testar er bloggadress med Typealyzern?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

About this entry