Någon kastade en sten i ankdammen

Hbl:s kulturchef Tim Johansson anser tydligen att det finns orsak att bli nervös då Merete Mazzarella bloggar. Vilket givetvis gläder mig. Jag har under många år önskat en tydligare och mer ställningstagande bloggsfär i Svenskfinland.

Läs gärna lite i Mazzarellas blogg, och läs framför allt Tim Johanssons svar på Meretes blogginlägg. Varför blir man i ett så väletablerat tidningshus så nervös när en författare bloggar? Och varför finner man det så provocerande att en författare yttrar sig om dagsaktuella och relevanta saker?

Barbro Teir på Söderströms förlag reagerar också på Johanssons uttalanden med ett eget inlägg.

Jag blir inte riktigt klok på denna Johanssons formulering:

Söderströms bloggar är ett välkommet inslag i den finlandssvenska bloggosfären, men samtidigt måste man komma ihåg att de framför allt är redskap för att marknadsföra förlagets böcker och författare.
Söderströms bloggar är alltså inte oberoende opinion. I dagens värld vill förlagen ha direkt kontakt med läsarna för att köpbesluten görs här och nu och ofta digitalt.

I den här verkligheten blir författaren inte en opinionsbildare, utan en produkt som säljs med hennes åsikter.
Det här kommer vi att se mycket av framöver, och det är en kulturredaktions viktiga uppgift att bevaka denna utveckling.

Först välkomnar han bloggarna artigt, sedan säger han att de ändå enbart finns där för att sälja böcker (och det implicita budskapet är att de därför förlorar all sin trovärdighet och pålitlighet). I den här verkligheten, menar Johansson, blir författaren bara en produkt. Och det kommer vi att få se mycket av i framtiden. Alltså: vi kommer att få se hur författare gör sig själva till produkter, och hur de säljer sina åsikter i samma veva som de försöker sälja sina böcker.

Och till sist så är det kulturredaktionernas viktiga uppgift att bevaka denna (oroande?) utveckling. Varför behöver den utvecklingen bevakas? Ska man som kulturredaktör se till att författarnas blogg-uttalanden uppfattas så som man själva uppfattar dem (på basen av Johanssons svar till Mazzarella): som icke-trovärdiga och kommersiella uttalanden som inte kan eller ska tas på allvar?

Eller är det jag som har missförstått?

Mazzarella själv reagerade genom att döpa ett av sina inlägg till ”Horan svarar”. Det är en fin tillspetsning av Johanssons budskap. Och det är ganska modigt.

Läs även andra bloggare om , , , ,


About this entry