Om sport

För några veckor sedan läste jag Sherman Alexies ungdomsroman The Absulotely True Diary of a Part-Time Indian. Det som imponerade mig mest med boken var partierna som handlade om huvudpersonens engagemang i skolans basketlag. I några fina och oanat spännande kapitel handlar det faktiskt om själva spelandet. Alexie skriver om passningarna, dunkarna, screenarna, spänningen i benen medan man står i huk och försvarar korgen mot motståndarlagets skickligaste spelare.

Spokane-indianen Sherman Alexie är väl värd en koll, annars, om man inte läst honom tidigare. Han har fått mängder med litterära priser, och New York Times utmärkte bl.a. honom som Best Writers Under 40, och annat smått och gott.

Det är sällan jag läser sportskildringar. Jag kan faktiskt inte komma på en enda bok jag läst under det senaste året som skulle handla om sport. Det skulle vara första fjärdedelen av Philip Roths American Pastoral i så fall, där det handlar om huvudpersonens ungdom som all-American-stjärna – men inte ens där handlar det om själva sportandet, utan mer om den sociala status som superidrottsmän omges av.

Annonser

About this entry